Het is Black Friday! 1 + 1 GRATIS

Terpenengids

Uitgelicht voor jou: De Terpenengids

Je hebt misschien gemerkt dat niet alle cannabissoorten hetzelfde ruiken. Pijnboom, bes en munt … Er zit veel variatie in de geur van cannabis! Cannabis zelf heeft een unieke geur. Sommige mensen vinden het onaangenaam en overweldigend, terwijl de meeste wiet liefhebbers de geur als erg kalmerend en plezierig ervaren.
We hebben voor jou de terpenen uitgelicht in een gids.

Lees snel verder!

Je hebt misschien gemerkt dat niet alle cannabissoorten hetzelfde ruiken. Pijnboom, bes, munt ... Er zit veel variatie in de geur van cannabis! Cannabis zelf heeft een unieke geur. Sommige mensen vinden het onaangenaam en overweldigend, terwijl de meeste wiet liefhebbers de geur als erg kalmerend en plezierig ervaren.  

Net als elke andere plant heeft de wietplant deeltjes, die verantwoordelijk zijn voor zijn unieke aroma, geur en smaak. Die deeltjes heten de terpenen: aromatische moleculen die worden uitgescheiden in de kleine harsklieren van cannabisbloemen. Terpenen zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in alle vormen van hennep en cannabis en die de plant zijn boeket van geur geven. Hieronder zullen we de meest voorkomende terpenen (de zogeheten terpenengids) in cannabis toelichten. 

Myrceen

Myrceen is de eerste die voorkomt in onze terpenengids. Het is de meest voorkomende terpeen in cannabis. Het zorgt voornamelijk voor de aromatische oliën in diverse cannabissoorten. Myrceen kan ook worden gevonden in andere planten, zoals hop. De geur van myrceen doet vaak denken aan aardse, muskusachtige noten, die lijken op kruidnagel. Ook heeft het een fruitige, rode druifachtige geur.

Stammen die 0,5% van dit terpeen bevatten zijn meestal indicas met een kalmerende werking. Bekend is dat het anti-inflammatoire, anti-bacteriële en pijnstillende (analgetische) eigenschappen bezit. Daarom wordt het meestal aanbevolen als supplement bij kankerbehandelingen. Het verhoogt ook de psycho-actieve effecten van THC. 

Limoneen

Limoneen komt na myrceen het meest voor, maar niet in alle soorten. Net als de naam al doet vermoeden, geeft limoneen stammen een geur van citrusvruchten, die lijkt op citroenen. Dit is niet verwonderlijk: alle citrusvruchten bevatten grote hoeveelheden limoneen. Het wordt onder andere gebruikt in cosmetica en in schoonmaakproducten. Limoneen staat bekend om de schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen. Onderzoek suggereert dat limoneen ook anti-carcinogene kenmerken bezit en dat het kan helpen tumorgroei te voorkomen.

Limoneen kan moeiteloos de bloed-hersenbarrière betreden. Er wordt aangenomen dat het helpt voor een betere mentale focus en concentratie. Ook ons algemene welzijn profiteert ervan. Het verbetert de stemming en vermindert stress. Er is anekdotisch bewijs dat het ook gunstig is voor een seksuele gezondheid.

Sommige producten op de huidige markt gebruiken limoneen om depressie en angst te behandelen. Het is een natuurlijk insectenwerend middel. Het is namelijk een van de aromatische terpenen in onze terpenengids die planten gebruiken als een natuurlijke afweer tegen insecten en andere roofdieren.

Linalool

Wat zeker niet mag ontbreken in de terpenengids is Linalool. De herkenbare geur van marihuana is afkomstig van linalool. Het geeft een kruidige en bloemige tint aan de geur. Linalool komt ook voor in lavendel, munt, kaneel en koriander.

Het heeft een verdovend en kalmerend effect en wordt gebruikt voor de behandeling van nervositeit en angst. Gedacht wordt dat het pijnstillende en anti-epileptische eigenschappen bezit. De effectiviteit in de behandeling van bepaalde types kanker wordt op dit moment ook onderzocht. Linalool is de terpeen die er deels verantwoordelijk voor is dat bepaalde cannabissoorten kalmeren en verdoven.

Caryofylleen

Het terpeen Caryofylleen vinden we onder andere ook in zwarte peper, kaneel, kruidnagel en specerijen zoals oregano, basilicum en rozemarijn. Het staat bekend als een sterk lokaal ontstekingsremmend en pijnverlagend middel. Kruidnagel, bekend als een natuurlijk middel tegen kiespijn, bevat een aanzienlijke hoeveelheid van dit terpeen. Caryofylleen heeft ook schimmelwerende eigenschappen.

Bèta-caryofylleen bindt aan CB2 receptoren, waardoor het een ingrediënt is in ontstekingsremmende middelen. Caryofylleen is het enige terpeen dat zich bindt aan de cannabinoïdereceptoren. Naast de pijnstillende en angst bestrijdende eigenschappen hebben sommige studies aangetoond dat Caryofylleen een aantal veelbelovende eigenschappen heeft als het gaat om revalidatie bij alcoholisme.

Pineen

We onderscheiden alfa-pineen en bèta-pineen. Deze twee cannabis terpenen ruiken naar pijnbomen. Daar zijn ze dan ook in grote hoeveelheden te vinden. Andere planten die rijk zijn aan Pineen zijn natuurlijk rozemarijn, sinaasappelschillen, basilicum, peterselie en cannabis.

Net als vele andere terpenen hebben Pineen terpenen een ontstekingsremmende werking op de mens. Maar nog belangrijker is dat ze de luchtstroom en de ademhalingsfuncties helpen verbeteren. Ook staat het bekend als slijmoplossend middel en het verwijdt de bronchiën. De cannabissoort die rijk is aan alfa- en bèta-pineen, kan helpen bij astmapatiënten. Daarnaast helpt Pineen om het geheugenverlies in verband met THC te verminderen. Het verbetert de concentratie en wekt energie op. Pineen helpt ook patiënten met artritis, de ziekte van Crohn en kanker.

Terpineol

Het aroma van Terpineol is het best te omschrijven als bloemig. Het doet denken aan seringen, appelbloesem en heeft een tintje van de geur van citrusvruchten. Terpineol smaakt naar anijs en munt. Het heeft een aangename geur, vergelijkbaar met lelie, en is een veel voorkomend ingrediënt in parfums, cosmetica en smaken. Cannabissoorten die veel Terpineol bevatten, zullen vaak ook grote hoeveelheden Pineen bevatten. De Pineen kan het lastig maken om de Terpineol alleen op de geur te onderscheiden.

Terpineol is een van de terpenen met een kalmerend en ontspannend effect. De stof ontspant. Daarnaast heeft Terpineol antibiotische en anti-oxiderende eigenschappen. Hoewel Terpineol meerdere medicinale eigenschappen heeft zou het voornamelijk gunstig zijn voor mensen met luchtwegproblemen. Het heeft invloed op hoesten, benauwdheid en het oplossen van slijm. Door dit terpeen met andere terpenen en CBD te combineren worden de eigenschappen versterkt.

Nerolidol

Dit is een secundaire terpeen die vooral voorkomt in bloemen als jasmijn, citroengras/ gember en theeboomolie. De geur van trans-Nerolidol doet denken aan een mengsel van roos, citrus en appels en kan in het algemeen worden omschreven als houtachtig, citrus en bloemig. Het wordt gebruikt als smaakstof in parfums.

Trans-Nerolidol is het meest bekend om zijn anti-parasitaire, anti-oxidante, anti-schimmel-, anti-kanker- en anti-microbiële eigenschappen, en is effectief bij de behandeling van malaria. Nerolidol heeft een kalmerend en ontspannend effect.

Borneol

Borneol, met zijn mintgeur, is te vinden in kruiden als rozemarijn, munt en kamfer. Het wordt ook wel kamfol genoemd. Borneol is een kleurloze monoterpeen die een penetrante geur van kamfer uitstoot. In tegenstelling tot veel andere monoterpenen is Borneol geen vloeibare stof, maar komt het in vaste vorm voor zoals kristallen. Het staat bekend als een natuurlijk insectenwerend middel.

Dit heeft ook zijn medische voordelen: zo is het geweldig in het voorkomen van ziekten zoals het West-Nijlvirus, wat wordt doorgegeven door teken, vlooien, muggen en andere insecten. Een andere studie merkte op dat Borneol borstkankercellen doodt. Het wordt ook veel gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunde (acupunctuur).

Eucalyptol

Ook bekend als Cineole. Eucalyptol is de primaire terpeen van de eucalyptusboom. Het heeft herkenbare muntachtige en koele tonen in zijn geur, maar de meeste cannabissoorten bevatten er geen grote hoeveelheden van. Het maakt meestal ongeveer 0,06% uit van een volledig terpeenprofiel van een soort.

Eucalyptus in de terpenengids

Dit terpeen wordt zowel in cosmetica als in de geneeskunde gebruikt. Als het gaat om zijn medische waarde, verlicht Eucalyptol de pijn maar vertraagt het ook de groei van bacteriën en schimmels. Ook heeft Eucalyptol het vermogen om de concentratie te verbeteren. Om die redenen wordt het vaak gevonden in planten die gebruikt worden voor meditatie. Hoewel het onderzoek zich nog in het beginstadium bevindt, zijn er van dit terpeen ook veelbelovende effecten op Alzheimer gevonden.

Humuleen

Humuleen was de eerste terpeen die in hop werd gevonden. Het aroma bevat de aardse, houtachtige en kruidige tonen van bepaalde cannabissoorten. Humuleen smaakt niet alleen heerlijk, maar heeft ook een geruststellend en vredig effect: het geeft het gevoel van ontspanning.

Naast cannabis komt het ook voor in kruidnagel, salie en zwarte peper. Het heeft verschillende medische eigenschappen. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat Humuleen anti-proliferatief is: het voorkomt de groei van kankercellen. Het bleek ook effectief te zijn in het onderdrukken van de eetlust, waardoor het een potentieel hulpmiddel voor gewichtsverlies is. Bovendien vermindert het, net als veel andere cannabisterpenen die hierboven zijn genoemd, ontstekingen, verlicht het de pijn en bestrijdt het bacteriële infecties.

Camfeen

Camfeen ruikt naar sparrennaalden, muskusachtige aarde en vochtige bossen. Camfeengeur wordt vaak verward met mycreen, de typische marihuana-geur.

Vanuit medisch oogpunt heeft Camfeen een groot potentieel. Wanneer het wordt gemengd met vitamine C, wordt het een krachtige antioxidant. Het wordt veel gebruikt in de conventionele geneeskunde als een middel voor huidproblemen als eczeem en psoriasis. De terpeen verzacht de huid en verlicht jeuk. Het grootste potentieel ligt in het vermogen om het cholesterolgehalte en de triglyceriden in het bloed te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten verder afneemt.

Geraniol

Geraniol is te vinden in citroenen en tabak, in wortels en in bosbessen. De geur doet denken aan rozengras, perziken en pruimen. De terpeen verrijkt de toppen van je cannabis met de heerlijke smaken van fruit, bloemen, zoetheid en citrus. Strains met veel Geraniol zijn dan ook populair onder gebruikers die smaak belangrijk vinden. Het wordt meestal gebruikt in aromatische badproducten en lichaamslotions. Geraniol heeft veel potentie als neurobeschermer en antioxidant.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat Geraniol een depressivum is dat effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Een depressivum is een medicijn dat het functioneren van het centrale zenuwstelsel remt. Dit leidt tot meer ontspanning, minder remmingen en verdoving. Bij inname van een hoge dosis kan het sufheid veroorzaken. Dit soort medicijnen is een van de populairste ter wereld. Laat de naam je niet in de war brengen: een depressivum maakt je niet depressief. De naam verwijst naar de kalmerende werking op het lichaam en het centrale zenuwstelsel.

Alfa-bisabolol

Alfa-Bisabolol (ook bekend als Levomenol en Bisabolol) heeft een aangename bloemenaroma en is ook te vinden in de kamillebloem en candeia. Dit terpeen vond zijn toepassing vooral in de cosmetica-industrie. Ook deze zullen we benoemen in de terpenengids.

De laatste tijd heeft het echter de aandacht van onderzoekers getrokken en zijn er medische voordelen aangetoond, met name in cannabis. Alfa-Bisabolol bleek effectief te zijn bij de behandeling van bacteriële infecties en wonden en is een geweldige antioxidant met anti-irritatie en pijnstillende eigenschappen. Deze mag dus absoluut niet ontbreken in de terpenengids.

Guaiol

Ocimeen en Guaiol zijn twee van de meest voorkomende terpenen in wiet en die we zullen benoemen in deze terpenengids. We weten dat ze cannabis verrijken met heerlijke smaken. Verheug je op krachtige hijsjes van zoetigheid, hout en dennen.

Guiaol heeft een lange geschiedenis als natuurlijk geneesmiddel. De guaiacumplant, die een hoge concentratie Guaiol bevat, werd door de Spanjaarden teruggebracht naar Europa nadat ze Santo Domingo hadden ontdekt. De plant bouwde snel een reputatie op als geneesmiddel voor syfilis. In de achttiende eeuw werd aangenomen dat guaiacum de menstruatie zou stimuleren en werd het zelfs gebruikt als een abortief middel. Het werd ook ingezet als een lokaal stimulerend middel dat kon helpen bij de behandeling van keelpijn, jicht, reuma en meer.

Ocimeen

Ocimeen is een terpeen in de terpenengids dat in een grote verscheidenheid aan fruit en kruiden zit, waaronder munt, peterselie, peper, basilicum, mango’s, orchideeën en cannabis. Het heeft een zoet, kruidachtig en houtachtig aroma. Sommigen beschrijven het ook als fruitig en licht citroenachtig.

Ocimeen blijkt een verscheidenheid aan medicinale voordelen te hebben. Een studie van de essentiële oliën in de “Citrus Unshiu” plant heeft uitgewezen dat Ocimeen ontstekingsremmende effecten heeft. Ondertussen werd onderzoek gedaan naar de essentiële oliën van een specifiek type ferulago (een kruidachtige plantensoort). Dit onderzoek toonde aan dat Ocimeen ook sterke schimmeldodende eigenschappen heeft.

CipresDelta 3 carene

Dit terpeen in de terpenengids komt voor in rozemarijn, basilicum, paprika’s, ceder en pijnbomen. Het aroma is zoet en lijkt op de geur van cipressen. Alsof je in het mooie Griekenland bent.

Als het gaat om de medische kant van Carene, lijkt het vooral heilzaam te zijn bij het genezen van gebroken botten. Dat geeft hoop aan patiënten die lijden aan osteoporose, artritis en zelfs fibromyalgie. Wat ook interessant is aan dit terpeen, is dat het ons geheugen stimuleert en verbetert. Dit is een belangrijk punt bij het vinden van een remedie voor de ziekte van Alzheimer. 

Share the Post:

Related Posts

Browse our finest
collection of oils